Image

Hva hare spiser

Hvordan en hare ser ut, er kjent for hver person fra tidlig barndom. Kaniner - rangler henger i vugger, plysj hare blir gitt til alle barn uten unntak, en sjokoladekanin er en ettertraktet delikatesse for ethvert barn. Tegneserier, bøker, sanger om hare, det replikerte bildet av dyret blir stadig funnet på logoene til forskjellige selskaper.

Hvor kommer denne populariteten fra? Svaret antyder seg selv hvis du bare ser på den sjarmerende luftige skapningen med lange ører og en pomponghale. Imidlertid er det få som tenker på hvordan publikums favoritter lever i naturen, hva spiser hare, spesielt om vinteren, på sletter og skoger som er dekket av snødrivere? Interessant spørsmål, og svaret ligger i livsstilen til langører.

Hare spiser gress.

Hva slags dyr er en hare?

Harer er representanter for Lagomorphs orden og familien til Hares. Det er interessant at hare til en tid ble rangert blant gnagere, men atskilt på grunn av en helt annen struktur av tennene. I motsetning til gnagere (ekorn, mus, jerboer, hamstere) har har ikke en, men to par snitt på overkjeven, som ligger hver etter den andre.

I tillegg tiltrekker plantemat - det haret spiser ikke særlig gnagere, noen av dem er helt kjøttetende, de fleste spiser insekter, fisk, fugleegg. Og hare er absolutte vegetarianere, dette er et tegn på en helt annen evolusjonær linje, som gjør at vi kan betrakte dem som en uavhengig orden.

Harer danner slekten med samme navn, som inkluderer rundt 32 dyrearter som lever på alle kontinenter unntatt Antarktis og Australia. På Russlands territorium er det 4 typer hare: den velkjente hare og hvite hare, samt tolaiharen og den lite studerte, den mest hemmelighetsfulle arten - Manchu hare. Disse dyrene lever i forskjellige biotoper og har ytre egenskaper og vaner som er karakteristiske for arten..

Hvordan russiske hare ser ut

Rusak er den største haren i vårt land, størrelsen på voksne er fra 57 til 68 cm, og vekten kan nå 7 kg. Sommer hare pels er brun, brun, gråaktig, rødaktig med godt synlige mørke striper og karakteristisk bølgete, bare magen er hvit. Etter høstsmelten blir haren gjengrodd av frodig vinterpels og blir litt lettere. Overjordiske deler av planter dominerer i hare dietten.

Den hvite haren er litt dårligere enn haren i størrelse: hare vokser opp til 44-65 cm og veier fra 1,6 til 4,5 kg, sjelden opp til 5,5 kg. Hareørene og halen er merkbart kortere, og fargen endres avhengig av årstid. Om sommeren er den hvite haren rødgrå eller mørkegrå med brune striper, og om høsten blir den snøhvit, bare ørene er svarte. I motsetning til hare, graver disse dyrene oftere og oftere mat på pærer og plantestenger.

Tolaiharen er en mindre kopi av en hare med de samme langstrakte ørene og en relativt lang hale. Kroppslengden til en voksen tolai er 39-55 cm, og dyret veier ikke mer enn 1,5-2,8 kg. Fargen på pelsen er den samme som på lys hare, men uten bølging og lyser også om vinteren. Men dietten til tolay er veldig lik en hare..

Manchu hare er like liten som en tolai, men med korte ører og en hale som en hare. I motsetning til slektninger er Manchu-harefrakken stiv og børstet, og denne har på seg antrekk i samme farge hele året. Dyrets rygg og hode er brunaktig med svarte striper, sidene er lysere, magen er off-white, kinnene er strødd med lyse flekker. Et karakteristisk trekk ved arten er en stripe mørk pels som løper langs åsen.

I den sørlige befolkningen i Manchu-harer er det melanistiske eksemplarer, helt svarte over, snøhvite under med tynt hals. Det er interessant at blant hvilke harer av denne arten som spiser, er det en Lespedez belgfrukter, og utvalget av dyr går ikke utover distribusjonsområdet for denne kulturen.

Hare spiser gress.

Hvor harer bor?

Haren er et typisk steppedyr, utbredt i Eurasia og Nord-Afrika. I Russland er det funnet fra kysten av Lake Ladoga til Khabarovsk og Primorsky Territories. Disse dyrene foretrekker åpne områder - sletter, stepper og halvørkener, og selv i skog velger de kanter, brente steder og skogsmarker.

Belyaks lever i tundra, skog og skogsteppe fra Skandinavia til Mongolia, Kina og Japan. På Russlands territorium finnes det nesten overalt, spesielt om sommeren, med en overflod av fôr. Dette er et typisk skogsdyr, men den hvite haren unngår tette skoger, men det er vanlig i sumpete områder med kratt av pil og siv, i busketundra, på jakt etter et rikt fôrområde, den befinner seg ofte på jordbruksmark, nær landsbyer og landsbyer..

Tolaiharen er en fantastisk skapning som ikke trenger skog og felt. Dyrens favoritthabitater er ørkener og halvørkener i Sentral-Asia. I Russland er rekkevidden av tolai fragmentert spredt i de tørre steppene og fjellområdene i Sør-Sibir fra Altai-fjellene til den sørlige delen av Astrakhan-regionen. Hva spiser hare når de velger et så rart habitat? Dyrene napper på sjeldent ungt gress, malurt, kamille, tamarisk, sandaktige akasiegrener og graver opp knoller av planter. I dietten til tolai er flyktninger alltid tilstede, og interessant, grove skudd av saxaul.

Manchurian hare finnes i det fjerne østen i Russland, i kinesisk manchuria og nord i Korea. Disse dyrene elsker skog med tett undervekst, hassler, bjørkeskog, vått lavland og vises sjelden i åpne områder. I tillegg til den nevnte treormen spiser det tofargede dyret grønne deler av all slags vegetasjon med glede. Som alle slektninger er dietten til Manchu-hare veldig avhengig av årstiden..

Hva hare spiser om sommeren

Harer er forsvarsløse mot rovdyr og mennesker, derfor er de aktive i skumring og om natten, men i løpet av rutteperioden blir de ofte lagt merke til om dagen. Harer er territoriale ensomme, deres individuelle tomter okkuperer et område på opptil 50 hektar. Om dagen sitter hare på bortgjemte steder: i buskene, tykt gress, tomme rev og grevlinghull, og om natten drar de ut på jakt etter mat.

Om sommeren har hare nok mat innenfor sitt personlige territorium. Blant hva hare spiser, er for det første de mest forskjellige delene av grønne planter. Hvit hare spiser gullrør og sengestrå med glede, spiser på erter og ryllik. Vitaminer og mikroelementer som er nødvendige for helsen, er hentet fra løvetann og kløver.

Sommerdiet til haren domineres av kløver og løvetann, alfalfa, voldtekt, veldig nyttig cikorie, solrik rik på essensielle oljer. På jakt etter delikatesser besøker brune hare ofte steder der dyrkede planter dyrkes, hvor de spiser mat til alle slags korn, bokhvete og unge solsikker. De foretrekker spesielt meloner, men de gir ikke opp grønnsaker..

Harer avler på tidspunktet for rikelig fôr - fra mars til september. Disse dyrene er ekstremt fruktbare, og en hunn kan gi avkom 5 ganger per sesong, og det er opptil 9 kaniner i en yngel. Med begynnelsen av høsten og før frost begynner hare aktivt å spise blåbærskudd, hestehale, grave ut en spesiell delikatesse fra bakken - hjortetrøffel. Kvister av unge trær og busker dukker opp i dietten, og når frosten begynner, går hare over til fast fôr.

Hva hare spiser om vinteren

Hvis sommerdiet til hare i utgangspunktet er identisk, er vinterdietten til forskjellige arter merkbart annerledes. Rusak fortsetter å lete etter myk mat, graver ut dødt gress under snøen, besøker grønnsakshager på jakt etter dyrkede plantopper og høster vinteravlinger i markene.

Når snøen faller i et tykt lag, blir hare tvunget til å bevege seg til barken og skyte av trær og busker. Spesielt foretrekker hassel, kost, eik og lønn. Gnager sjeldnere på barken av eple-, pære- og seljetrær.

Hvite hauker liker ikke gressfiller, men de graver snøen på jakt etter dvergceder og bær, spiser høy i stabler. Haren favoritt vintermat er bark og kvister av pil, lerk, bjørk og osp. Hyper, einer, fuglekirsebær, or og hasselskudd spiller en viktig rolle i dyrenes overlevelse..

Dietten til Manchu-haren ligner på en hvit hare, og dyrene gir spesiell preferanse til osp og poppel. Tolaiharen, i likhet med haren, graver mye snø på jakt etter urteaktige planter, og respekterer spesielt haren og tamarisken fra fast føde.

Harer dør ikke av sult og finner nok mat når som helst på året. De lever i gjennomsnitt 10-12 år, hvite er hundreårige og kan leve 17 år. Imidlertid, under naturlige forhold, er hare forsvarsløs mot rovdyr og mennesker, derfor lever de i beste fall i omtrent 5 år. Bare på grunn av deres sjeldne fruktbarhet er alle de fire hareartene som bor i Russland ganske mange, og tilstanden til befolkningen forårsaker ikke frykt blant forskere..

Hva hare spiser i naturen

Haren er et planteetende pelsbærende pattedyr som tilhører ordenen Lagomorphs og lever på nesten alle kontinenter. Disse representantene finnes også i stepper og ørkener. Og naturlig, hver art tilpasser seg forholdene den eksisterer i. Hvordan overlever de i naturen? Hvilke hare av forskjellige raser spiser hjemme og i deres naturlige habitat?

  1. Hva spiser hare
  2. Varianter av hare
  3. Hare - hare
  4. Hare - hare
  5. Hare - tolay
  6. Manchu hare
  7. Antilope hare
  8. Kinesisk hare
  9. Krøllete hare
  • Mating hjemme
  • Vedlikehold og stell av hare hjemme
  • Hva hare spiser

    Hva spiser hare

    Hares diett er variert, spesielt om sommeren, selv om det hele kommer an på hvor dette ville dyret bor. Eared hovedsakelig mate på plantemat - røttene og barken av trær, blader og stilker av planter, grønnsaker og frukt, med glede spiser de unge skudd av busker. Om våren, med mangel på mineralsalter, kan haren spise jorden og til og med svelge steiner.

    For det meste betraktes harer som vegetarianere, men det er tilfeller når de spiste kjøtt av patroner fanget i jaktfeller..

    Varianter av hare

    For oss er dette små ufarlige luftige dyr som lever i skogen og raskt forsvinner fra syne når faren nærmer seg..

    Siden februar begynner hare å få avkom. Så snart dyret ble født, mater moren den lille kaninen og løper fra buret for ikke å tiltrekke seg rovdyr med lukten. Etter et par dager kommer hun tilbake, mater den sultne avkom igjen og stikker av. Denne tykke melk er nok for babyer i flere timer. Innen en uke har kaniner tenner..

    Tidligere strekker haren gress i minken, som harene begynner å mate på etter ca 10 dager. Omtrent en måned trenger de voksne avkomene ikke lenger moren sin og begynner å leve selvstendig.

    I Russland kan du finne fire typer hare:

    • hare;
    • hare;
    • tolai;
    • manchu hare.

    I naturen er det bare 32 arter i en versjon, ifølge vitenskapelige tvister, og tilfører denne arten både kaniner og pikas, 45 arter. La oss bli kjent med noen av dem.

    Hare - hare

    Bor i skogene i Russland, Sør-Amerika, Mongolia og mange andre land. Om vinteren, for å være mindre merkbar i snøen, endrer den farge til hvit, og bare på ørene er fortsatt svart. Sommergenser grå.

    Hva spiser en hare i skogen? Dietten om sommeren inneholder vegetabilsk mat: urter, løvetann, frokostblandinger, fjellaske, blåbær, sopp. På markene feirer de ørede kålen; i hagen kan dyr til og med gnage løk og gulrøtter. Om høsten spiser hvite hare på grenene av busker, og om vinteren i skogen er det vanskeligere å mate, så de spiser barken av trær som pil, osp og bjørk.

    Fortsatt eared av denne arten kan mate på gevir av en elg, falt i skogen. Hvis det er mulig, graver de bær fra under snøen, spiser på hø hentet fra høystakker nær landsbyene. På våren når fersk gress dukker opp på plenen, spiser hvite hare denne delikatessen i flokk.

    Dette dyret er nattlig, så om dagen ligger det ofte, og om natten får det maten og løper lange avstander.

    Hare - hare

    La oss bli kjent med denne haren. Rusaks er store individer med brun farge med ull i forskjellige nyanser. Bo i Kasakhstan, Tyrkia, Iran.

    Rusaks spiser ivrig frokostblandinger, sikori, løvetann. Hvis brune hare legger seg på jordbruksmarker, skader de avlingen ved å spise frukt, grønnsaker og meloner. I Australia er for eksempel hare erklært skadedyr som utgjør en alvorlig trussel..

    Om vinteren gnager haren barken av trær og busker. I motsetning til den hvite haren, feirer denne arten barken av eik, lønn, kost, med sine poter, de graver ut frø av planter og frukt under snøen. Om våren skader de ofte buskerøttene, spiser blader, unge skudd og plantestengler.

    Hare - tolay

    Harene er ikke store, bena og ørene er lengre enn andre individer. En representant for denne arten bor i ørkenene og i de russiske steppene, Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan.

    Hva spiser hare i naturen? Om vinteren flytter de nærmere bosetningene. På fjellet stiger de ned i daler der det ikke er snødekke. Hovedmaten er de grønne delene av plantene. Om våren består dietten av røtter og knoller av urteaktige planter (de spiser også ungt gress med glede).

    Ephemera vokser i ørkenen - urteaktige årlige planter - en av delikatessene til hare. Om sommeren er maten korn og sedge, om høsten, mais på åkeren, hvete og bygg. Om vinteren er det ingen god ernæring, så de er fornøyde med barken av trær og busker.

    Manchu hare

    Distribuert sør i Fjernøsten, i Amur-elven, i Kina, nord på den koreanske halvøya. Utad - nesten som en vill kanin, liten i lengde og veier opptil 2,5 kg. Bakbenene er korte, kappen er stiv og børstet, fargen endres ikke med sesongskiftet.

    Disse dyrene er de samme skogboerne som hvite hare. De spiser på stilkene fra buskede og treaktige planter, bær og frukt. Om vinteren - bark og skudd av poppel og osp.

    Antilope hare

    På grunn av habitatet på varme steder som staten Arizona i USA, på grunn av for høy temperatur, har har veldig lange og store ører. Dette hjelper ikke bare bedre hørsel, men også regulering av varmeoverføring.

    På dagtid gjemmer de seg for den varme solen i buskene, men fra kveld til morgen fører de en aktiv livsstil. De spiser hovedsakelig kaktus, gress.

    Kinesisk hare

    Denne typen hare finnes i åsene i Kina, bor i Vietnam og er til og med inkludert i "Red Book". Enkeltpersoner er små i størrelse, med kort hard pels av brun farge med mange nyanser, det er sorte trekanter på endene av ørene.

    I dietten: lauvplanter, grener, skudd.

    Krøllete hare

    Bor i Kina, India, er liten i størrelse og veier ca 2 kg.

    For det meste nattlig og spiser hovedsakelig på gress og urteaktige planter.

    Noen interessante fakta:

    • Dette dyret er veldig hardfør. Den kan nå hastigheter på opptil 50 km / t og dekker store avstander på en dag.
    • Gjennom lange ører forlater varmen kroppen, og redder dermed dyret fra overoppheting av kroppen. Under regn presser en hare ørene, og vann kommer ikke dit, noe som kan provosere et dyrs sykdom.
    • Kvinner lever i omtrent 9 år, menn - 5. Hjemme, med god og riktig pleie, kan de leve opptil 13 år, men i naturen dør de ofte av rovdyrens poter, før de når voksenlivet..
    • På grunn av hyppig spising av barken slites tennene, men nye vokser for å erstatte dem.
    • Selv på flukt fra rovdyr løper haren aldri inn i fremmed territorium..

    Under naturlige forhold får dyrene sin egen mat, men hva skal jeg gjøre med en hare som dukker opp i huset ditt? Ta tak i hva hare spiser, selvfølgelig.?

    Mating hjemme

    Det er verdt å vite at ernæring av hare, spesielt hjemme, er vanskelig å bringe nærmere det naturlige. Faktum er at kaninemelk ikke har noen analoger. Kumelk og morsmelkerstatning har ikke samme fettinnhold som hare. Noen bønder mater kaninene sine med kumelk med egg eller fløte, men da øker sannsynligheten for at de ørede dør. Du bør ikke bruke kondensert melk heller på grunn av det høye sukkerinnholdet..

    Du må mate øret minst 2 ganger om dagen i små porsjoner på 5-10 ml om gangen.

    Bare en månedlig hare begynner å spise uavhengig. Unge kaniner spiser godt friskt gress, grønnsaker og frukt, elsker gulrøtter, treblader, bær. Fra 2. måned kan ferdig fôr introduseres, men ikke tidligere, siden de absorberes dårligere og gir ubehag for dyret. For vinteren kan du fylle på tørket gress høstet om sommeren.

    Vedlikehold og stell av hare hjemme

    Under naturlige forhold reiser en hare veldig lang avstand. Derfor er det bedre å ha kjæledyr, bortsett fra små, i en frittgående leilighet eller i friluftsbur, der det er romslig og ikke i bur. Men det bør tas i betraktning at de legger igjen ekskreter overalt, og du må rydde opp avføringen etter dem..

    Unge kaniner trenger varme, de trenger å massere magen og tørke under halen med en bomullspinne dyppet i varmt vann.

    Uansett hvor mye du prøver å elske kjæledyrene dine, ikke glem at dette er ville dyr, og du må bringe innholdet deres så nær det naturlige som mulig. Nå har du en ide om hvordan dietten er valgt av haren og under hvilke forhold den skal holdes..

    Hva spiser en hare i naturen?

    Lagomorphs er representanter for rekkefølgen av placenta pattedyr. Dyr har en morkake, som unger blir født ganske utviklede, sterke. Kvinner gir avkom med melk.

    Kort beskrivelse av hare

    Det karakteristiske særtrekket er ørene - lange, rørformede, ikke i forhold til kroppen. Fordelen med ører er at de hjelper dyr å overleve under farlige forhold i naturen..

    Strukturen i fordøyelseskanalen

    Dyret spiser på planter, røtter, bark av trær. De spiser tung mat, så naturen har gitt dyret et stort cecum, stadig voksende tenner. Det er ingen hjørnetenner; det er et tomt rom mellom fortennene og molarene, kalt diastema. Høyre og venstre rad med molarer er forbundet med en tynn bro som danner en hard benete gane. Dyrens overkjeven har to par snitt: store foran, små med små snitt bak. Tennene vokser stadig for å male fortennene, dyret blir tvunget til å gnage.

    Magen består av to seksjoner som er ansvarlige for spesifikke funksjoner:

    • fundal - gjæring av mat;
    • pyloric - matnedbrytning.

    Hvor bor harer

    Harer lever overalt: i tundraen, taiga, steppe. De er ensomme av natur. De er nattlige. På jakt etter mat går dyr ut i mørket slik at skumringen skjuler dem for naturlige fiender. Etter oppfriskning kommer dyrene hjem før soloppgang. Slik at ingen gjetter på hulen, klatrer dyret bakover og har tidligere forvirret sporene.

    Leiret velges nøye, nøye. Det skal være varmt og skjermet for vinden. Dyr liker ikke fuktighet og støy. Dyr graver ikke hull, de velger et ferdig sted: en busk, dyrkbart land, høyt gress. På grunn av fargen kan ikke dyret sees.

    De er sofa poteter, ikke endre deres habitat. Hvis mennesker eller dyr tvinger ham til å bryte seg bort fra sitt kjente sted, kommer ikke dyret langt. Maksimal avstand fra bostedet er 2-3 km, når faren går over, kommer dyret hjem.

    Med begynnelsen av kaldt vær kommer hare som bor i åser ned til lavlandet for å vente på vinteren.

    Det bør bemerkes dyrenes renslighet. De setter seg ofte og rydder opp: kam, slikker pelsen.

    Hva spiser en hare

    Harer er planteetere. Dyrenes kosthold er variert, avhengig av årstid og region der dyret lever. Om våren spiser dyret på unge skudd.

    Hva spiser en hare om vinteren

    Vinter er en vanskelig periode for ville dyr. I frost graver dyrene ut snøen og ser etter tørt gress. De finnes i vintermarker, der de spiser spikelets og røtter igjen etter høsting. Dyr gnager på barken av trær, busker i skogen. Dette gir mye problemer for gartnere, siden harer ødelegger verdifulle varianter av frukttrær..

    Om sommeren

    Sommerdiet er bredt. Dyr spiser på planter, går aktivt opp i vekt. Foretrekk den øvre delen av gresset: blader, blomster. De spiser løvetann, picanas, solskinn, jordbær, blåbær.

    Mens de spiser, hopper dyr oppover for å vurdere omgivelsene. Hvis dyret la merke til eller følte fare, begynner det å banke høyt på bakken med potene. Knock - fareadvarsel.

    Reproduksjon og forventet levealder

    Tapping med poter brukes av kvinner i paringssesongen - de lokker menn som bor i nærheten. I en kamp må hannene avsløre en verdig konkurrent for poten og hjertet til en langørret skjønnhet. Frieriet er lang: det starter i januar, slutter i august-september.

    Hunnen bærer avkom i ca 2 måneder, ca 43 dager. I ett kull bringer haren 1-9 unger. Om vinteren blir 1-4 hare født, om sommeren øker antallet. Harer blir født helt dekket av ull, med åpne øyne. Hunnen slikker nyfødte babyer, rister litt for å stimulere blodsirkulasjonen. Deretter skjuler moren dem i en depresjon, drar for å lete etter mat. I tre uker mater haren ungene med melk, så bytter de til selvfôring på gress. Hvis en ammende kvinne møter fremmede kaniner, vil hun absolutt mate dem. Selv om moren dør, vil de foreldreløse babyene få nødvendig melk, de vil ikke dø av sult.

    Siden tusenvis av kaniner ikke lever til modenhet og dør av klør og tenner hos rovdyr, har dyrene naturlig fruktbarhet. Dyr er preget av en sjelden funksjon - superpassform - en kvinne kan være gravid med avkom i forskjellige utviklingsstadier. Kvinner når seksuell utvikling innen 6 måneder. Under parringsspill lager kvinnen lyder som ligner menneskelig mumling.

    Utad er det umulig å skille en hare fra en hare. Når du undersøker kjønnsorganene, kan du se at hunnene viser mage- og brystvorter..

    I naturen lever hare i 7-8 år.

    Varianter

    Totalt er 32 raser av hare kjent, men forskere insisterer på å inkludere hare og kanin i rasen, hvorav det er omtrent 45 arter.

    Hare

    Det er et ganske stort dyr som veier omtrent 1,5-5 kg. Dyrets ører kan nå 10 cm i lengde. Den korte lille halen er alltid snøhvit, størrelsene varierer fra 5-10 cm. Harens poter er brede og tykke, noe som hjelper ham å hoppe på dyp, løs snø.

    Harenes farge om sommeren avhenger av rekkevidden: fra grå med røde striper til mørkegrå. Dyrets mage er hvit. Harene er større og tyngre, men skiller seg ikke ut i farger. Om vinteren bærer haren en snøhvit pels, som den fikk navnet for.

    Hvit hare finnes til og med i Argentina. I Russland bor han overalt, er et objekt for jakt, siden harekjøtt er kjent for sin ømhet.

    Hare

    Dyret veier ca 6-7 kg, fargen er mørk grå med flekker, øynene er mørkebrune. Harenes ører er lange, de kan nå 14 cm. Halen er langstrakt, lengden er ca 8-14 cm. Siden denne arten lever på steder med lite snø, er potene smale og tette. Dyret foretrekker steppen.

    Rusak ble introdusert til Australia, hvor det ble en nasjonal katastrofe. Ukontrollert reproduksjon har ført til død av den lokale faunaen, tap av en enorm mengde kornavlinger. Øvelsen gjennomfører forskning som tar sikte på å eliminere dyret fra Australia.

    Tolai hare

    Et ørkendyr som er vant til å leve i et varmt habitat. Dyrets dimensjoner er små. Vekt - 1,5-3 kg. Bena er lange og smale. Skiller seg i lange ører, hale. Pelsen er grå med en gulaktig eller brun tåke. Mørke, lyse farger veksler hverandre, haren ser broket ut. Dyrets hale er mørk, men det er et særpreg - på slutten av børsten av hvitt grovt hår.

    Manchu hare

    Et lite skjørt dyr som veier opptil 3 kilo. Den har korte ører og en hale. Ullen er broket; en stripe med svart hår er synlig i midten av ryggen. Noen ganger er det melanister - hare med svart pels..

    Antilope hare

    Ikke funnet i Russland. Habitat - Mexico, Arizona i USA. Dyrets ører når 20,5 cm og tjener ikke bare for hørsel. Gitt det varme klimaet, er ørene en slags varmeveksler som hjelper til med å senke kroppstemperaturen.

    Kinesisk hare

    Et miniatyrdyr som veier opptil 2 kg, lever hovedsakelig i Kina og Vietnam. Elsker åser, enger med lite gress.

    Krøllete hare

    Raser i Tibet, Kina. Dyret er lite i størrelse og veier ca 2 kg. Fargepalett fra svart til off-gul.

    Variasjonen av hare er fantastisk, men vanene deres er nesten identiske. Dyr blir jaktet på grunn av ømt kjøtt og tykk pels. Et ofte fanget dyr dør av frykt med et bristet hjerte.

    Hva hare spiser på forskjellige tider av året

    For en vellykket harejakt må en erfaren jeger studere vanene sine på forhånd. Å finne steder der de foretrekker å ordne oppdretning og løgn er en ekstremt spennende aktivitet som er nøkkelen til fremtidig jaktsuksess..

    Å vite hva en hare spiser, kan du jakte på alle kjente måter..

    Fôrhar om våren og sommeren

    Harer er vegetarianere. De spiser på gress, unge skudd, bær, knoller og går ikke forbi jordbruksmarker. Men om sommeren, når det er mye mat, foretrekker de steder langt fra mennesker..

    Observasjoner har vist at hare ikke har "favoritt" mattyper. De spiser villig alt som vokser i skog og steppsoner. Spesielt spiser Stavropol-hare til og med slike giftige planter som smørblomst og larkspur.

    Fra barnebøker vet vi at øredyr er gal forelsket i kål. Imidlertid er denne myten lik historier der mus er galne på ost, og pinnsvin elsker epler og plukker dem på torner. Harer vil heller tjene på et felt plantet med frokostblandinger, poteter eller rødbeter..

    Stedene til haukene, hare, tolai er forskjellige, avhengig av habitat.

    • Hvite foretrekker små ryddinger, busker og kløfter. Følgelig er de fleste skogplanter inkludert i kostholdet: fra vårsurre (som også er harekål), muserter, ryllik, til bær. Noen ganger spiser haren hestehaler, noen typer sopp.
    • Tolai elsker å mate i åpne områder. Grunnlaget for sommerdiet er hestesyre, tamarisk, sedge, malurt, chingil, knoller, pærer av urteaktige planter.
    • Rusakker er enda mer altetende. De kan mate både langt fra mennesker og frimodig nærme seg utkanten av bosetningene. De spiser løvetann, kløver, solsikke, sikori og andre ville arter. De spiser lett på solsikker, frokostblandinger, så vel som alt de finner i hagene. Det er tilfeller da grå tyver gravde opp knollene av unge poteter direkte fra bakken, gnagde melonskuddene.

    Hva hare spiser om høsten og vinteren

    Fra og med oktober blir hare enda mer altetende. De spiser opp barken av trær, og når kulden begynner, kommer de nærmere og nærmere menneskelig beboelse. Spesielt populært blant dem er marginalmarkene med vinteravlinger, som de graver ut under snøen, og fjern høyflate med ferdiglagd høy..

    I kraftige snøfall foretrekker hare å ligge i sengen i flere dager og spise sitt eget tørre avfall. Små kaniner spiser på tørt gress, som moren reder reiret rikelig med.

    • Hvit hare gnager bark fra nesten alle trær: pil, lønn, fjellaske, bjørk, einer, eik. Med sterke poter graver du grønt gress under snøen.
    • Tolai vandrer fra steder med høyt snødekke til dalene, nærmere bosetninger. De spiser i markene på restene av mais, kornavlinger, trebark.
    • Om vinteren blir Rusaks til en virkelig katastrofe for gartnere og gnager stammene av frukttrær til sin høyde. De spiser også på frø, tørre blomsterstand av urter, gnager barken av lønn, hassel, eik.

    Harer (som alle planteetere) har mangel på mineralsalter i kroppen. Spor av haretenner finnes ofte på geviret og bein av døde dyr som er falt av elg..

    Derfor lokker erfarne jegere hare med saltvann, vanner snø eller jord på steder for fremtidig jakt. I følge noen oppskrifter oppløses salt best i et avkok av tørre bringebærblader..

    Lokker inkluderer også tynne kvister av osp, pil (best med knopper), persille (fersk eller tørr).

    Det skal imidlertid huskes at noen typer jakt som krever agn er forbudt i områder med lite hare..

    Diett av hare

    I løpet av de lange årene av eksistensen ble haren aldri temmet av mennesket. Men noen ganger hender det at en vill, forsvarsløs hare kommer inn i folks hjem, og en person trenger å mate ham. Maten som harer spiser i skogen og hjemme, er betydelig forskjellig..

    1. Beskrivelse av dyr
    2. Varianter
    3. Belyak
    4. Hare
    5. Å legge
    6. Manchurian
  • Ernæring i naturen
  • Fôringsregler
  • Vedlikehold og stell
  • Interessante fakta
  • Konklusjon
  • Diett av hare

    Beskrivelse av dyr

    Vanligvis får et villdyr av harefamilien avkom i den siste vintermåneden. Etter utseendet til små kaniner mater kvinnen dem først, og forlater deretter reiret for ikke å tiltrekke seg rovdyr med lukten. Etter en stund kommer hun tilbake igjen med den hensikt å mate dem og dra igjen. Slik oppfører kvinnen seg til kaninene har tenner..

    Villkaniner lager primitive reir av høy og blader, eller graver små hull. Harer, i motsetning til huskaniner, blir født med hår og syns, slik at de kan overleve i et så åpent område. Noen dager etter fødselen begynner de å bevege seg uavhengig og gjemme seg nær reiret - i buskene, under trærne.

    De første tennene hos unge dyr begynner å bryte ut i en ukes alder. Så drar moren gress for de unge til reiret. Den første fôringen starter fra den tiende dagen i livet.

    Unge hare fôrer på gress og trenger ikke lenger hjelp fra moren etter en måneds alder.

    Varianter

    Flere arter av denne luftige herbivoren lever i naturen. De er forskjellige i pels, størrelse og oppførsel. På Russlands territorium vil det være mulig å møte representanter for hver av rasene.

    Belyak

    Dette dyret lever i skog-steppsonen i landet vårt, i den sørlige delen av USA og Mongolia. For kamuflasje om vinteren, endrer dyret sin naturlige grå pels til en snøhvit pels. Bare ørene på slutten forblir svarte. Om sommeren spiser et vilt dyr som lever i skogen sopp, frokostblandinger, løvetann, rognebær, blåbær og urter. På markene blir kål mat til ville gnagere; i hagen gnager dyr løk, gulrotkopper og rotgrønnsaker. Om høsten overlever den hvite haren ved å spise unge kvister av buskene. Om vinteren, når maten er tett, spiser et sultent dyr på barken av osp, selje og bjørk.

    Hare

    Det er en stor hare med brun pels med hvite, svarte og grå hår over hele pelsen. Dyret lever i Fjernøsten, Kasakhstan, Iran og Tyrkia. Harer spiser løvetann, sikori og frokostblandinger. Disse skogsdyrene forårsaker stor skade på meloner, grønnsaker og frukt. Om vinteren gnager dyret på trebark, stammer fra unge frøplanter og busker. Foretrekker å spise lønn, eikebark, trekke ut frø av frukt og planter under snødrivene.

    Å legge

    Representanter for denne arten, som er mellomstore med lange ben og ører, bor hovedsakelig i Russland i steppesonen, så vel som i territoriene Turkmenistan, Tadsjikistan og Usbekistan. I naturen danner grønn vegetasjon grunnlaget for kostholdet. Tidlig på våren spiser enkeltpersoner knoller og røtter av urteaktige planter. Om sommeren spiser de korn og sedge, om høsten - av bygg, hvete og mais. Om vinteren, med mangel på grønn mat, spiser haren bark på trær og busker, unge skudd.

    Manchurian

    Den største befolkningen bor i Fjernøsten, på Amur-kysten og i den nordlige delen av den koreanske halvøya. Utad ser sorten ut som en vill kanin - den veier ca 2,5 kg, har kort kropp, kort og hardt hår. Med ankomsten av en ny sesong endres ikke pelsen. Disse hare spiser det samme som hvite hare, i den kalde årstiden spiser de trebark, unge stilker av planter og busker. I løpet av vår-høstperioden spiser de frukt og bær.

    Ernæring i naturen

    Fôring av hare i naturen avhenger av årstid. Om sommeren, i skogen, lever dyret av unge kvister av frukttrær. Dyrene elsker å gnage stilkene og bladene, noen ganger spiser de røttene, men bare unge.

    De ørede spiser hovedsakelig på plantefôr - røttene og barken av trær, blader og stilker av planter, med glede spiser de unge skudd av busker

    I andre halvdel av sommeren spiser ville hare frø av urteaktige planter. Favorittene er løvetannblomstrer og skudd, kløver, sikori, lucerne, solbrun og raps. Fra dyrkede planter foretrekkes korn og solsikker. Unge dyr og voksne hare elsker vannmelon, melon.

    Om vinteren, i naturen, lever hare på frø av frokostblandinger, eng- og steppeplanter, spiser hageavlinger (frukt, rotvekster) og graver dem ut under snøen.

    I alvorlige vintre er ikke et vilt dyr i stand til å hente ut mat for seg selv og familien under det tykke snødekket, og derfor spiser det på treaktig vegetasjon - barken og skuddene på et tre. Favorittrær: eik, eple, lønn, pære, selje og osp.

    Om vinteren spiser hare hare avføring. Faktum er at det er morgendråpet som er rikt på nyttig mikroflora og noen næringsstoffer som dyr mangler i den harde vintertiden.

    Med mangel på mineral og næringsstoffer spiser dyret til og med jord eller små steiner. Det er planteetende, men det var isolerte tilfeller da en sulten hare spiste kjøttet av patroner som satt fast i jaktnett eller feller.

    Fôringsregler

    Det er problematisk å bringe ernæring av hare hjemme til naturlig fôring. Det er verdt å mate dem hjemme minst to ganger om dagen, og i små porsjoner, for å utelukke forstyrrelser i mage-tarmsystemet. En porsjon for en liten kanin er 5-10 ml.

    En måned gammel hare begynner å mate seg selv. Blader av et frukttre (kirsebær, søte kirsebær, plommer), bær, grønnsaker (kål, gulrøtter, rødbeter) spises villig av en ung hare; epler foretrekkes fra frukt. Sukkulent mat er grunnlaget for ernæring om sommeren. Unge og voksne individer får tørket eng- og steppegras.

    Butikkmat introduseres i dietten fra en alder av to måneder. Ved tidligere fôring kan slik mat provosere problemer med mage-tarmkanalen. Når vinteren kommer, blir enkeltpersoner matet høy fra enggress og kvister av frukttrær. Høsting av fôr til vinteren gjøres om sommeren.

    Vedlikehold og stell

    En hare som bor i en skog eller i en steppesone, reiser hundretusener av kilometer i hele sitt liv, så det er kontraindisert å holde et slikt dyr hjemme. Et romslig rom eller fugle er egnet for midlertidig vedlikehold. Noen oppdrettere holder dyr frittgående i sine boligkvarter. Men det er verdt å vurdere det faktum at enkeltpersoner vil legge fra seg ekskrementer overalt, du må med jevne mellomrom samle søppel.

    Unge kaniner trenger varme, de må massere magen og tørke av med en bomullspinne dyppet i varmt vann under halen

    Unge hare trenger litt pleie:

    • det optimale termiske regimet for unge dyr er 20 ° С;
    • etter hver fôring masseres dyrene i magen for å forbedre fordøyelsesprosessen;
    • med en bomullsdott dyppet i varmt vann, er det nødvendig å tørke under halen.

    Interessante fakta

    Disse ville representantene for Lagomorph-ordenen har unike egenskaper:

    1. Harer har økt utholdenhet og klarer å tilbakelegge lange avstander på en dag, og utvikler høy hastighet (ca. 50 km i timen). Å jage en hare mens jeg jakter krever mye energi fra jakthunder.
    2. Dyrets ører er en slags temperaturregulator - overflødig varme går gjennom dem.
    3. I nedbørssesongen presser dyret ørene mot hodet slik at vann ikke kommer inn og ikke forårsaker sykdom.
    4. Gjennomsnittlig levetid for kvinner er 9 år, menn - 5 år. I et hus eller en leilighet med riktig pleie bor en person i omtrent 13 år. Dette skyldes det faktum at mange rovdyr i naturen jakter på hare - ulv, nesten alle typer rovfugler som er i stand til å takle et slikt bytte. Individet er ikke i stand til å leve opptil 13 år.
    5. Tatt i betraktning at haren hele tiden gnager barken av trær, grener, tenner tennene raskt, men nye fortenner vokser i stedet.
    6. På flukt fra rovdyr forlater individet aldri sitt territorium.

    Konklusjon

    Ville dyr krever forhold som er så nær naturlige som mulig. Hvis en person måtte oppdra små kaniner alene, får de alt som er nødvendig for full vekst og utvikling..

    Hva spiser hare

    Innholdet i artikkelen

    • Hva spiser hare
    • Hvordan en hare finner kaninen sin
    • Hva måren spiser

    Sommer variasjon

    Harer velger et åpent område for bebyggelse, uten tett vegetasjon, noe som er viktig for rask bevegelse i tilfelle fare. Dette er stepper, skogkanter med busker og enggress, det vil si steder der det er gode fôrforhold for å leve. Harer føles bra i armhullene i elver, innsjøer og forskjellige kanaler. De tiltrekkes her av overflod av frisk og saftig grønt, som vedvarer selv i tørre tider. Harer kan ofte bli funnet på steder der kornavlinger vokser.

    Sukkulent gress, frokostblandinger, belgfrukter er en favorittmat for hare om sommeren og våren. De bor ofte i nærheten av dyrkede avlinger, inkludert kål- og gulrotmarker. Harer spiser som regel topper, men de kan grave ut grunne røtter. Tettere på høsten kan hare spise sopp, inkludert leir. De vil ikke gi opp den ganske tøffe hestehalen som vokser nær elver, i skoger.

    Vintermeny

    Om vinteren sulter ikke hare. De endrer litt på habitat, prøver å holde seg nærmere habitatene til busker og unge trær. Om vinteren graver haren ut de grunne røttene til planter, busker, og der finner også fjorårets gress, noe som ikke er veldig næringsrikt for ham. Derfor, om vinteren, er hareens bark av trær og sideskudd, som den kan spise takket være de veldig skarpe tennene. Dyr som bor i sentrum av Russland foretrekker pilbark, hassel, bjørk. I regioner i Sibir kan en hare også mate på ung lerk.

    Bønder lider ofte av denne kjærligheten til hare for unge trær, hvis frukttrær er betydelig skadet, og skogen, unge skogplantasjer også lider..

    Vårvitaminer for hare

    Den reduserte næringsverdien av mat i hare om vinteren kompenseres av ferskt gress, på jakt etter som de aktivt beveger seg tidlig på våren. På grunn av det faktum at det første unge gresset vokser på små øyer, akkumuleres hare i dusinvis rundt grønn mat, og utsetter seg for faren for å bli fanget av sultne dyr eller jegere.

    Funksjoner av dietten til hare

    Harer har ikke huggtenner, men fortenner som slites veldig raskt, vokser kontinuerlig gjennom hele dyrets levetid..

    Fordøyelsessystemet av hare er interessant arrangert. Et spesielt kompleks som bryter ned fiber i hares fordøyelseskanal er konsentrert i endetarmen. På grunn av dette er avføringen de skiller ut rik på næringsstoffer. Derfor spiser hare noen ganger sin egen ekskrement, som er rik på proteiner og aminosyrer. Dette gjelder spesielt under vinterforhold..

    Harer drikker praktisk talt ikke. Ved å spise saftig gress fyller de på behovet for vann..

    Hva spiser hare?

    Harer er i stand til å eksistere bare under naturlige forhold. Derfor, når det gjelder mat, har de en mye vanskeligere tid enn de samme tamkaninene. Hvilken hare spiser avhenger av hvilken mat som er tilgjengelig for dem i inneværende sesong. Og dette fôret er utelukkende av vegetabilsk opprinnelse..

    • Hares diett om sommeren og høsten
    • Hares kosthold om vinteren og våren

    Hares diett om sommeren og høsten

    I den varme årstiden har dyr muligheten til å spise mye saftige greener. Favoritt hare godbiter er kløver, ryllik, bedstraw, løvetann, solsikke og andre urter. Tiltrukket av dyr og bærplanter, både stilkene og bladene, og selve fruktene. Og hvis haren finner mose, vil den heller ikke nekte slik mat..

    Trær og busker er også en kilde til verdifull mat for hare. Om sommeren feirer dyrene sine nedre blader og næringsrike skudd. Unge trær blir villig spist hele. I denne forbindelse ser haren ofte ut som et skadedyr i øynene til mennesker, siden rotte frøplanter ofte blir de nevnte trærne..

    I tillegg til å spise bakken av planter, kan dyret finne mat til seg selv i jordlaget, i form av forskjellige røtter. Og noen ganger, under jorden, klarer haren å finne trøfler - sopp med kjøttfulle og duftende fruktlegemer, som han også gjerne spiser på.

    I løpet av modningsperioden for avlingen kan haren, etter å ha besøkt potetåra, grave opp og spise knollene på plantene. Fruktene fra andre avlinger ignoreres heller ikke av det langørede dyret, som besøkte jordbruksland på sensommeren eller høsten..

    Samtidig blir modne orkegler, samt rognebær og villrose bær smakfull mat for dyret. Forresten er haren kjent som en frøfordeler. De tjener som mat for dyret, men ikke alle fordøyes i magen..

    Etter hvert som høsten fortsetter, vises mer og mer grov mat i hare dietten. Nå erstattes friske grønnsaker med dødt gress, bare grener av busker og trebark. Og denne maten vil være den viktigste i lang tid.

    Hares kosthold om vinteren og våren

    Om dyret vil overleve i frosttid, avhenger til en viss grad av mengden nedbør. Mye av det hare spiser om vinteren er skjult under snødekket, og hvis dyrene ikke kommer til vegetasjonen, er de veldig sultne, og det blir mye vanskeligere for dem å tåle lave temperaturer. Alt dette fører ofte til dyrs død..

    For å lette eksistensen beveger det ressurssterke dyret med alvorlig kaldt vær nærmere bosetninger og på en høyde der det er mindre snø. Etter å ha lagt merke til en høystakke får haren muligheten til å hvile i den og få nok av tørt gress.

    Om vinteren ser dyrene etter overlevende kornstenger på åkrene. Men den største lykken for hare vil være å angripe vinteravlinger. Hvis en hel avdeling av dyr besøker et slikt sted, kan en betydelig del av menneskers arbeid bli bortkastet, mens harene vil bli fornøyd.

    Frosne bær igjen på buskene, samt frukt som har falt om høsten, som haren flittig graver ut under snøen, redder også dyr fra sult. Bark er nødvendigvis til stede i vinterdiet til disse dyrene. Oftest velger haren myke raser: bjørk, osp og andre.

    Om våren får dyr endelig muligheten til å spise spirene som tar seg gjennom den raskt smeltende snøen. Knopper og blomstrende løvverk, friskt gress og unge skudd - det er mye sunn og tilfredsstillende vegetasjon i vårhårens diett.

    Men ikke bli overrasket over å legge merke til at ljåen, sammen med saftig mat, griper jorden med små småstein - det var ikke lett for dyret om vinteren, og så fyller det igjen utarmet kropp med næringsstoffer.

    Hva spiser hare?

    Harer er pattedyr som lever på alle kontinenter. De er kjøttbytte for mange rovdyr, mens harene selv spiser utelukkende med vegetabilsk mat..

    Det kan være både ømt og saftig, eller fibrøst og grovt. La oss snakke mer detaljert om hva hare spiser. Tenk på dietten til en hare og en hvit hare.

    Harenes diett

    Om sommeren spiser europeiske hare hovedsakelig av unge skudd av busker, trær og planter. Slike dyr elsker blader og stammer mest av alt, men hvis det er vanskelig å finne dem, kan de grave opp røtter og begynne å mate dem aktivt..

    I andre halvdel av sommeren begynner hare å spise frø. Samtidig blir slike dyr deres distributører, siden ikke alle frø blir fullstendig fordøyd av dem. I løpet av denne perioden spiser brune hare veldig villig meloner og grønnsaksavlinger som de finner på åkrene. De spiser også på forskjellige ville planter; dietten på dette tidspunktet består av fugleknute, kløver, solsikke, cikorie, løvetann, alfalfa, voldtekt og så videre.

    Om vinteren fortsetter haren å mate av kluter av gress, vinterrester av hageavlinger og frø, som den flittig graver ut under snøen. I sterkt kaldt vær beveger haren seg til busk og treaktig vegetasjon - bark og skudd. Oftest spiser brune hare kost, pærer, osp, selje, eik, hassel, eple og lønn.

    Naturligvis reduseres næringsverdien av hare i hare sterkt om vinteren. Derfor, allerede fra våren, spiser hare aktivt ferskt gress. Hele familier leter etter hareene sine og utsetter seg dermed for en høy risiko for å bli fanget av jegere eller ville dyr..

    Om høsten spiser hare seg på bær og forskjellige frukter, som det er lett å finne i denne perioden..

    Hvit hare diett

    Hvite hare har et veldefinert sesongmessig kosthold. Så våren og sommeren spiser de hovedsakelig de grønne delene av forskjellige planter. Vanligvis spiser disse dyrene kløver, muserter, ryllik, sedges, frokostblandinger, gyldenrod, sengestrå og løvetann. På åkrene spiser hvite hare villig havre, som har høy næringsverdi. Også i kostholdet deres er frukt og skudd av blåbær, sopp (hovedsakelig trøfler som de graver ut av bakken) og hestehaler.

    Begynnelsen på høsten flytter hvite hare til små buskkvister. Når vinteren kommer, vises grovfôr i dietten til slike dyr: barken av trær og busker, skudd. Maple, eik, osp, bjørk, hassel, selje er mest foretrukket for fôring av hvite hare. Svært ofte spiser de fruktene av fjellaske, or, hundrose og einer. Også om vinteren kan hvite hare fôre på høy og kjegler..

    Om våren begynner hvite hare, så vel som brune hare, å spise gress aktivt. På denne tiden av året mangler de ofte mineralsalter, så man kan se hvordan slike dyr spiser jorda og svelger små steiner..

    Finn også ut hva ekorn, krokodiller, bjørner, kameler og andre dyr spiser fra artiklene som presenteres i delen Wildlife Nutrition.

    Interessante Hare Fakta: Eared Jumpers Arter og livsstil

    Harer er kanskje de vanligste dyrene i landet vårt. Til tross for at de er et favorittpokal for mange jegere, er antallet praktisk talt uendret, siden disse dyrene reproduserer veldig aktivt på grunn av deres fruktbarhet..

    Det er omtrent 30 arter totalt, alle typer hare varierer noe i utseende og vaner.

    Utseende

    Hvis vi tar en generell beskrivelse av haren (pattedyr, familiehare), bør det bemerkes at alle arter har lignende egenskaper:

    • lange ører;
    • underutviklede kragebein;
    • lange og sterke bakben;
    • kort luftig hale.

    Kvinner er større enn hanner, størrelsen på dyr varierer fra 25 til 74 cm, og vekten når 10 kg.

    Takket være sine lange bakben er dette dyret i stand til å løpe raskt og bevege seg ved å hoppe. Løpehastigheten til en hare kan for eksempel nå 70 km / t.

    Smelting

    Disse dyrene smelter to ganger i året, om høsten og våren. Start og dato for smelting er relatert til ytre forhold. Smelting begynner når varigheten av dagslystiden endres, og varigheten bestemmes av lufttemperaturen.

    Hos de fleste arter begynner vårsmelting sent på vinteren - tidlig på våren og varer i gjennomsnitt 75-80 dager. Dyret begynner å kaste fra hodet til underekstremiteter.

    Høstsmeltet starter tvert imot fra baksiden av kroppen og går til hodet. Det begynner vanligvis i september, og smeltet slutter innen utgangen av november. Vinterpelsen blir tykkere og mer frodig, den beskytter dyret mot kulde.

    Varianter

    I Russland er fire arter utbredt: Manchu, sandsteinhare, hvit hare og brun hare. La oss vurdere dem nærmere.

    Manchurian

    Denne arten har mye til felles med villkaninen, men det er fortsatt vanskelig å forvirre dem, siden Manchu-haren ser litt annerledes ut.

    Dette lille dyret er ikke mer enn 55 cm langt og veier opptil 2,5 kg. Lengden på ørene er ca. 8 cm. Pelsen er hard og tett, brunaktig-farget. Magen og sidene er lettere enn kroppen, på baksiden er det flere mørke striper.

    Miljøet for denne arten er Fjernøsten, den koreanske halvøya og Nordøst-Kina. I kaldt vær har denne arten en sesongmigrasjon over korte avstander, der dyrene beveger seg til steder der det er mindre snø.

    I naturen er arten ikke veldig utbredt og har ingen kommersiell verdi.

    Sandstein

    Denne arten kalles også tolai eller talai. Den er ganske liten i forhold til haren. Lengde 40-55 cm, veier opptil 2,5 kg. Men halen og ørene er lengre: lengden på halen når 11,5 cm, ørens lengde - opptil 12 cm. Smale poter er ikke tilpasset å gå i snøen. Om sommeren har denne arten gråaktig pels, hvit på halsen og underlivet, og forblir alltid mørk på resten av kroppen. Moltperioden avhenger i stor grad av habitat og værforhold..

    Tolay velger flate områder, ørkener og halvørkener for livet, men noen ganger klatrer han høyt opp i fjellet. I Sentral-Asia kan den bli funnet i en høyde på 3000 moh. Ofte lever denne haren i et hull forlatt av andre dyr, han graver sjelden hull.

    Tolai lever et stillesittende liv og vandrer bare i tilfelle alvorlig forverring av værforhold eller i tilfelle akutt mangel på mat.

    Denne arten reproduserer sjeldnere enn andre - 1-2 ganger i året, men siden den sjelden jages, observeres ingen reduksjon i antall.

    Tolay er utbredt i Sentral-Asia. Det finnes også i Transbaikalia, Mongolia, Sør-Sibir og noen provinser i Kina. I Russland bor tolai i Altai, i Astrakhan-regionen, i Buryatia og i Chuya-steppen.

    Belyak

    Beskrivelse av den hvite haren: dette er en ganske stor representant for harefamilien. Hvor mye veier en hare? Gjennomsnittsvekten til en hare er 2-3 kg, den kan nå opptil 4,5 kg. Kroppslengden er fra 45 til 70 cm, ører - 8-10 cm, hale - 5-10 cm. Denne arten har brede poter. Takket være føttene dekket med tykk ull, beveger haren seg om vinteren lett på løs snø. Fargen avhenger av årstid. Om sommeren er huden grå - mørk eller med en rødlig fargetone, med brune flekker. Hodet er mørkere enn kroppen, magen er hvit. Om vinteren blir harens skinn ren hvit. Skur to ganger i året, om høsten og våren.

    Hvor bor den hvite haren? I Russland bor den hvite haren mesteparten av territoriet fra vestlige Transbaikalia og øvre Don til tundraen. Også store populasjoner av denne arten lever i Kina, Japan, Mongolia, Sør-Amerika og Nord-Europa..

    For livet velger de små skoger nær vannmasser, jordbruksland og åpne områder, steder som er rike på urteaktige planter og bær. De lever en stillesittende livsstil, de okkuperer et område på 3 til 30 hektar, vandrer bare i tilfelle hardt vær og mangel på matressurser. Langdistanse og massive vandringer av haren observeres bare i tundrasonen, hvor snødekket om vinteren er så høyt at maten til haren (lavvoksende planter) blir utilgjengelig.

    De avler 2-3 ganger i året, det er opptil 11 hare i kullet. Levetiden til en hare i naturen er 7 til 17 år.

    Hare

    Haren er større enn den hvite haren. Med en kroppslengde på 57-68 cm veier den fra 4 til 7 kg. Lengden på ørene er 9-14 cm, halen på halen er 7-14 cm. Haren har lengre og smalere ben enn haren.

    Denne haren om sommeren er grå med en okker, brunaktig eller rødaktig fargetone. Om vinteren endrer den grå hare som bor i midtfilen praktisk talt ikke farge, den blir bare litt lysere. Dyr som bor i de nordlige områdene blir nesten hvite, bare en mørk stripe på baksiden er igjen.

    Hvor bor haren? I Russland bor hare i hele den europeiske delen, regionen Uralfjellene, sør i Sibir, Khabarovsk-territoriet og territoriet ved siden av Kasakhstan, i Transkaukasus i Kaukasus og på Krim.

    Også harpopulasjonene bor i Europa, USA, Canada, Sørvest-Asia og Lilleasia..

    Hva spiser haren? Siden det tilhører planteetere, består dietten av grønne deler av planter: kløver, løvetann, muserter, ryllik, frokostblandinger.

    Rusak er en steppehare, han velger åpne rom for livet, bor sjelden i skogsområder og i fjellet. Dyrene er stillesittende og opptar et område på 30 til 50 hektar. Sesongmessige vandringer forekommer bare blant hareene som bor i høylandet. Haren stiger ned fra fjellet om vinteren, og om sommeren klatrer den opp bakken.

    De avler, avhengig av habitat og værforhold, fra 1 til 5 ganger i året. I en yngel fra 1 til 9 hare. Hvor gammel lever en hare? Gjennomsnittlig levetid for en hare er 6-7 år.

    Habitat

    Harer er vanlige nesten overalt. Befolkningen deres er mange og bor på alle kontinenter. Antarktis er det eneste stedet på jorden der disse dyrene ikke lever.

    Livsstil og vaner

    Dette øredyret fører en skumring-nattlig livsstil. Om dagen hviler dyret på dagen. Riktignok, på steder der det er mange obliques, endres harens vaner, og ofte er den aktiv om dagen.

    I motsetning til kaniner graver ikke ljåen dype hull. Et harehull er en liten fordypning i bakken, under busker eller trerøtter. Disse dyrene velger liggende steder avhengig av terreng og værforhold. I varmt klart vær kan de legge seg nesten hvor som helst, hvis det i det minste er et lite ly i nærheten. Om vinteren er det ikke noe problem å finne steder å lyve, siden hare sover rett i snøen.

    Ljåen løper veldig raskt, mens den løper, gjør den ofte lange hopp og kan brått endre bevegelsesretningen. Denne bevegelsesmetoden hjelper dyret med å rømme fra rovdyr som forfølger det. Tunge i ørene er flinke til å forvirre spor. Ved den minste trussel fryser dyret ubevegelig til det vurderer at ingenting annet truer det.

    Mange lurer på om hare kan svømme. Selv om de ikke liker vann og prøver å holde seg borte fra det, svømmer de godt.

    Dette er praktisk talt et stemmeløst dyr, selv i paringssesongen oppfører de seg stille, bare av og til gir de en stemme. Og bare den sårede haren gråter høyt og minner om gråten til en baby.

    Mat

    Diett til skråningen er veldig variert. Hva en hare spiser avhenger av årstid, værforhold og habitat.

    Om sommeren

    Om sommeren spiser dette planteetende dyret mer enn 500 plantearter, og foretrekker de grønne delene. Han elsker også å nyte meloner, grønnsaker og frukt. Dyr reiser ofte til åker og raid på grønnsakshager og frukthager. Om høsten er mer og mer fast mat inkludert i kostholdet. Dødt gress, røtter og grener av busker blir deres viktigste mat.

    Om vinteren

    Og hva spiser hare om vinteren når det ikke er noe grønt??

    Jo større snølaget er, desto vanskeligere er det for ørene å få mat. Høye nivåer av snø kan skjule nesten alt som harer spiser om vinteren. Dyrene redder seg fra sult ved å flytte nærmere bosetninger. Høstaker, frosne bær på buskene og fruktene av padan, som dyrene graver ut under snøen, hjelper dem ut i harde vintre.

    Bark utgjør en stor del av dietten i den kalde årstiden. Vanligvis velger skrå myke trær: osp, bjørk, selje og andre..

    Om våren

    Om våren blir dietten betydelig mer variert på grunn av knopper, unge skudd og friskt gress. For å kompensere for ernæringsmessige mangler spiser eared småstein, jord og til og med dyrebein.

    Reproduksjon

    Værforholdene avhenger direkte av når paringen begynner. I varme vintre kan sporet begynne i januar, og etter frostvintre - i begynnelsen av mars.

    Disse dyrene kommuniserer i løpet av paringssesongen, og tapper en viss rytme med frontlabbene på bakken. Hannene konkurrerer om kvinnens oppmerksomhet og konvergerer i spektakulære kamper.

    Unge individer er klare for reproduksjon allerede om et år. De fleste arter produserer avkom flere til fem ganger i året, i gjennomsnitt 2-5 unger per kull. Til tross for at kaniner blir født utviklet og synet, de første dagene de nesten ikke beveger seg, gjemmer seg i et hull.

    Hunnen forlater kullet nesten umiddelbart etter fødselen og kommer bare av og til tilbake for å mate ungene. Siden avkomene til kvinner dukker opp samtidig, vil enhver hare, som snubler over sultne unger, absolutt mate dem. Denne oppførselen er lett å forklare. Harer er luktfrie, i motsetning til voksne, og jo mindre ofte hunnen er i nærheten av dem, desto mindre sjanser har ungene for å bli byttedyr til et rovdyr.

    Jakt

    Harejakt er populært i vårt land. Dette dyret er et objekt for pelshandel og sportsjakt. Et stort antall av disse dyrene blir utvunnet for pels og velsmakende, næringsrikt kjøtt..

    Jakten begynner i oktober før snøfall og varer hele vinteren. Det er mange måter å jakte på: sporing, sitte, på pudder, med hunder og "i fellen".

    Skråningen har mange fiender i naturen i tillegg til jegere. Det blir jaktet på rovfugler, ulver, gauper, prærieulver og rev. Høy fruktbarhet hjelper disse dyrene til å opprettholde antall.

    Video

    Vi anbefaler å se en interessant video om "rask" og "eared".